söndag 14 november 2010

TRÖTT

En himla trist Titel på detta inlägget. Men många frågar mig varför jag är så trött. Du ser ju så himla pigg ut. Ja detta är lite jobbigt. Men här kommer en del info. fr. Stroke Riksförbundet till er alla. Så vet ni varför jag ibland skriver att jag är trött och inte har orken alltid i Marias Hörna


Vanliga osynliga funktionsnedsättningar

Eftersom hjärnan styr alla våra funktioner kan en skada påverka vilken som helst av dem. En del funktionsnedsättningar är synliga medan andra inte syns utanpå, men kan vara minst lika jobbiga att leva med som de synliga. På den här sidan beskriver vi kort några av de vanligaste osynliga funktionsnedsättningarna: problem med minne, uppmärksamhet och trötthet.
Dessa tre är nämligen starkt förknippade med varandra:
Den som är trött får svårt att koncentrera sig. Den som har svårt att hålla koncentrationen får svår att lagra in nya uppgifter.
Den som koncentrerar sig hårt känner snart av hjärntröttheten...


Minnessvårigheter

Att få svårigheter med minnet är en vanlig osynlig konsekvens efter stroke. Oftast är det är närminnet som påverkas. Men även andra delar av minnet kan bli påverkade.
Att leva med minnesstörningar försvårar vardagen – många känner sig osäkra på sig själva eller misslyckade eftersom de ofta glömmer.

Nedsatt uppmärksamhet

Uppmärksamheten/koncentrationen blir ofta påverkad efter stroke. Det kan bli svårt att fokusera på en uppgift en längre stund och att göra flera saker på en gång. Det kan också bli svårt att hänga med i ett samtal om flera talar på en gång, "filtret" som sållar bort alla oväsentliga ljud finns inte kvar. Många får svårt att "hålla tråden" i ett samtal eller en aktivitet.

Trötthet

De flesta som fått stroke är mycket trötta i början. Tröttheten avtar ofta med tiden, men många blir tvungna att lära sig att leva vidare med den. Det är ingen vanlig trötthet, utan här talar vi om en hjärntrötthet, en mental trötthet som ibland påverkar personens hela vardag.
Tröttheten kan beror på att hjärnan helt enkelt har svårare efter stroke att sortera alla intryck den tar in, men också på att det går åt mycket koncentration och energi att utföra olika aktiviteter. Många som fått stroke har behov av att vila då och då.

2 kommentarer:

 1. Åh, det är SÅ mkt som inte syns utanpå... Får höra dagligen att "du som är så snygg kan väl inte må dåligt"... Är lite trött på det...

  Kram B^^

  SvaraRadera
 2. Visst blir man trött på att få höra sånt hela tiden, många sjukdomar syns inte utanpå!

  Min moster fick en stroke för 8 år sen, då var hon bara 23 år. Hon pluggade till civilingenjör inom matematik och var helt sjukt duktig på siffror. Efter stroken var hon förlamad i hela höger sida på kroppen och kunde inte komma ihåg ens ett telefonnummer.
  Nu, 8 år senare, kan hon gå igen och har börjat plugga till dataprogrammerare istället och har fått tillbaka en del minnen, det syns inte utanpå henne och märks inte hela tiden iheller, men det kommer glimtar där man märker i hennes beteende och minne att hon inte är helt återställd. Och så kommer det nog alltid att vara.

  Skickar massa kraft till dig och är glad att du har en positiv syn på livet trots det du varit med om Maria!

  SvaraRadera

TACK snälla för din kommentar! Jag blir jätteglad för din hälsning!.♥♥♥
Om du inte har någon blogg, välj anonym så funkar det. :)